Köşe Yazıları

SAĞIRLIK —II— ‘Suç ve Ceza’ / 11.12.2012
Bir hukuk devleti olarak Türkiye... Son sene içinde istenen ve verilen cezalar... Olabildiğince çok davayı tek yazıya sığdırabilmek için yorumsuz sıraladığım özetler, Özgür Gündem, Birgün, Radikal, Taraf, Cumhuriyet, Milliyet, Sabah gibi farklı gazetelerde yayımlandı.

—Malatya’da 11 öğrenciye toplam 102 yıl verildi. Yaklaşık üç yıldır tutuklu yargılanan İnönü Üniversitesi öğrencileri, 7 yıl 5ay ile 18 yıl arasında değişen cezalara çarptırıldılar.

—Adana’da basın açıklamasına katılan 56 kişiye ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnmek’ suçlamalarıyla toplam 430 yıl istendi.

Mersin’de PKK gösterisine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan altı çocuk babası, 37 yaşındaki M.T. İlhan için ‘örgüt adına suç işlemek ve propaganda yapmak’tan 25 yıl istendi.

Üç ayrı gösteride polise taş ve molotof atmakla suçlanan F.G. Toplam 30 yıl, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. ‘Örgüt üyesi olmadığı halde, örgüt adına suç işlemekten’ 10 yıl, 6 ay; ‘propaganda’dan 6yıl, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet ve memura direnmek’ten 6 yıl, ‘izinsiz patlayıcı bulundurmak’tan 8 yıl,4 ay olmak üzere toplam 30 yıl, 10 ayı bulan cezada, sanık herhangi bir’ pişmanlık’ göstermediğinden indirime gidilmedi.

Mersin’de sokak gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklu yargılanan 16 ve 17 yaşlarındaki üç çocuk için 30’ar yıl istendi.

Siirt’te DTP’nin Aralık 2009 tarihinde gerçekleştirdiği basın açıklaması sırasında pankart taşıyan ve okuma yazma bilmeyen kadına ilk duruşmada 7 yıl, 3 ay hapis cezası verildi.

Adana’da polise taş attıkları iddiasıyla yargılanan 13 ve 16 yaşları arasındaki 6 çocuk için 58’er yıl istendi.

Diyarbakır’da Tayyip Erdoğan’ı protesto eylemine katılmakla suçlanan 6 çocuk için 23’er yıl istendi.

77 yaşındaki A. Ortaç ve 67 yaşındaki M. Yaman için Öcalan posteri açtıkları gerekçesiyle verilen 10’ar aylık hapis cezaları onandı. Haber ‘ninelere hapis’ başlığıyla duyuruldu.

Üç çocuğa 51 yıl: Mersin’de bir yıl önce Uludere’yi protesto etmek için sokak gösterilerine katılan S.E. için 20, S.D. için 16, H.A. için 15 yıl istendi. Daha önce Pozantı Cezaevinde kalmış çocukların avukatları, “rekor ceza” dedi.

İzmir, Kadifekale’de molotoflu eyleme katılmak ve Türk bayrağını yakmaktan yargılanan 12 kişi toplam 268 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Turan Kaygusuz, 35 yıla mahkum edilirken, 5 kişi 28’er yıl, 3 kişi ise 20’şer yıl, 6 aylık ceza aldı. Haberde tek bir sanığın bile teşhis edilemediği, tutuklu yakınlarının baygınlık geçirdiği de yazılı.

Facebook delil sayıldı, 7 çocuk için 240 yıl istendi: 1 Mayıs’a katılmak ve ve örgüt propagandası yapmaktan tutuklu yargılanan çocuklar için 35’er yıl istendi. Mala zarar vermek, çalışma hürriyetinin ihlali, gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet gibi maddelerden de dava açıldı.

Selçuk Üniversitesi’nde okuyan 13 öğrenciye toplma 92 yıl, 6 ay.

Mersin Üniversitesi öğrencilerine 270 yıl: 24 kişi, 9 yılla 18 yıl arasında değişen cezalara çarptırıldılar.

Dicle Üniversitesinde, polis kurşunuyla hayatını kaybeden Aydın Erdem’i anan 8 kişiye 72 yıl, 1 ay: Yargılandıkları maddelerden biri: ‘eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi’!

Eskişehir Üniversitesinde YÖK’ü protesto ederken kantine zarar vermenin cezası: 6 yıl.

‘Toplu halde oturmak’ ve anadilde eğitim istemek: Dicle Üniversitesinden 4 öğrenciye 19 yıl, 7ay verildi.

Urfa’da 2008 yılında izinsiz gösteriye katılarak polise taş, bir iş yerine molotof atmaktan yargılananlara 16’şar ve 15’er yıl hapis cezaları verildi. Bir çocuk 10 yıl 8 ay, DTP Merkez İlçe Başkanı ise 20 yıl, 8 ay ceza aldı.

Viranşehir Belediye Başkanı için düzenlenen gösteride ‘slogan atmaktan’ yargılanan geçici belediye işçisine 7 yıl, 1 ay ceza verildi. Haberde, gösteriye ekmek parası için katıldığını söylediği belirtiliyor.

Urfalı işçi, sloganlara ıslık çalarak eşlik ettiği için 1 yıl ceza aldı, cezası 10 aya düşürüldü.

Şırnak’ta bir gösteriye katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan Doğan Ekici, üzerinde bulunan yarım limon nedeniyle 10 yıl hapse mahkum edildi. Avukatların, polisleri mahkemeye çağırma talepleri, kararı etkilemeyeceği gerekçesiyle kabul edilmedi.

Diyarbakır’da ‘yasadışı’ eyleme katıldıkları için yargılanan 8 genç, polislerin ‘taş ya da slogan atarken görmedik’ şeklindeki ifadelerine rağmen, ‘örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek ve toplantı yasasına muhalefetten’ 12 yıl, 6 ay cezaya çarptırıldı, cezalar 10 yıl 5 aya düşürüldü.

Atletizmde üç kez Türkiye birinciliğini kazanmış Rıdvan Çelik’e ‘BDP mitingine katıldığı ve slogan atan toplulukta bulunduğu’ için 14 yıl, 7 ay istendi.

İzmir’de 8 Mart mitingine katılan ve “Yaşasın barış! Artık yeter! Savaş istemiyorum,” diyen Sultan Acıbuca TCK314’den 6 yıl, 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yoruma gerek var mı?


 

Haberler Biyografi Kitaplar Fotoğraflar Röportajlar Köşe Yazıları   İletişim Ana Sayfa
Design by medyanomi