Aslı Erdoğan’a yeni bir ödül.
İlki bu yıl verilen, uluslararası edebiyat ödülü “Ord i Grenseland Prisen—Sınırda Sözcükler Ödülü” Türkiye’den bir yazara, Aslı Erdoğan’a verildi. İsveçli ve Norveçli yazar, yayıncı ve akademisyenlerden oluşan, PEN Genel Sekreterinin de katıldığı jüri, Aslı Erdoğan’ı romanlarının yanı sıra, köşe yazılarındaki politik duruşu ve ahlaki adanmışlığı nedeniyle ödüle değer bulduğunu açıkladı. Norveçli kadınların seçme ve seçilme hakkını elde edişinin 100. Yılı adına konan bu ödülün, yapıtları ve görüşleri yüzünden baskılara maruz kalan, kadın olmanın dışlanmışlığını yaşayan bir yazara ya da şaire verilmesi kararlaştırıldı. Norveç’te toplanan jüri, Neval al Saddavi, Slavenka Drakulic ve Aslı Erdoğan’ı, “özgürlük ve eşitlik için savaşan”, cezaevi, sürgün vb. deneyimleri atlatmış kendi ülkelerinin dışında daha çok tanınan bu üç kadın yazarı Frederikstad’a davet etti ve büyük ödülü Aslı Erdoğan’a verdi.
“Şiirsel olduğu kadar büyülü diliyle de, Aslı Erdoğan romanlarında, denemelerinde ve köşe yazılarında, şiddet dolu, tehditkâr bir dünyada, ezici, yok sayıcı bir sistemde kadın olma deneyimini yakalayabilmiş ve ustalıkla aktarabilmiştir. Nefret, dışlanma, sürgün gibi ödediği ağır bedellere rağmen ahlaki adanmışlığını yıllar boyu sürdürebilmiştir.” (Jüri gerekçesi)
Daha önce Kırmızı Pelerinli Kent ve Mucizevi Mandarin ile İsveç ve Norveç’te adını duyuran Aslı Erdoğan’ın Taş Bina isimli kitabı bu yıl her iki dilde yayınlandı ve büyük başarı kazandı. Frederikstad Festivali’nde bir konuşma yapan Aslı Erdoğan ödülünü sokaklarda savaşan bütün kadınlara adadı.
”
In 2013 Norway celebrates the 100th anniversary of women’s suffrage. As a tribute to how far the female freedom process has come in Norway, but also as a necessary reminder of the conditions and challenges women face in other parts of the world – the board of the literature festival Words on borders decided to institute a literary prize this year: The Words on borders Prize
This annual prize will be awarded to a female writer or poet who have been persecuted or threatened.
Why only honor women? one may ask. In countries with a threatened and fragile civic infrastructure it requires a greater willingness and courage, to defy and challenge the system, the conventions or the moral laws that the society has set up.
No question that many male writers as well face oppression and persecution, but in countries freedom of expression is in a state of emergency, the oppression of female writers reaches a more humiliating dimension. Literature – the desire to write beautifully, sadly, funny, politically, defiantly or just for your own pleasure – can be or is all to often reduced to the sex when it comes to women.
We have, this year, therefore specifically invited three authors, who in different ways, have written about or portrayed the female experience.
The Egyptian Nawal el—Sadaawi, the Croatian Slavenka Drakulic and the Turkish Asli Erdogan. These three prominent authors has experienced coups, civil wars, revolutions, hate campaigns, sexual harassment, imprisonment, and exile. Yet they are united in their unwavering fight for and their belief in freedom and equality in all aspects. Their deeds bear witness to the everyday life of women beyond our safe and secure latitudes. They are role models for generations of women and men.
The winner of the Words on borders Prize 2013 goes to Asli Erdogan.
In a prose which is as refined and poetic as it is magic, Asli Erdogan has in novels, essays and columns captured and portrayed the female experience in a world of social hierarchies, exclusions, threats and violence. Despite hate campaigns directed against her, the risk of being imprisoned and to end up in exile, Erdogan has, over the years, steadily maintained her basic moral commitment.
Yours Sincerely
The jury for Word on borders Prize:
Janneken Øverland. Senior Publisher in Gyldendal.
Karianne Bjellås Gilje. Columnist in Aftenposten and former publisher and editor.
Eugene Schoulgin. Author and General Secretary of International PEN for many years.
Mustafa Can. Author and journalist.
Wiggo Andersen. Director of the literature festival Words on Borders.
”
|