Frankfurt Kitap Fuarı’nda, Aslı Erdoğan’ın mektubu okundu
Frankfurt Kitap Fuarı’nın resmi açılış töreninde, müebbet hapis istemiyle tutuklu yargılanan Yazar Aslı Erdoğan’ın mektubu okundu.
68. kez düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nın resmi açılış töreninde gündem, Türkiye’de ifade özgürlüğünün durumu ve aralarında Aslı Erdoğan’ın bulunduğu tutuklu yazarlardı. Törene Belçika Kralı Philippe ve Hollanda Kralı Willem Alexander, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos, Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği Başkanı Heinrich Riethmüller ve yüzlerce davetli katıldı.
Kulturservisi’nin haberine göre törende, kapatılan Özgür Gündem gazetesindeki yazıları ve danışma kurulunda bulunduğu için, müebbet hapis istemiyle tutuklu yargılanan yazar Aslı Erdoğan’ın mektubu okundu.
Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği Başkanı Heinrich Riethmüller’in seslendirdiği mektupta şöyle denildi:
“İstanbul’da bir cezaevinden, aklı hastanesiyle eski cüzzam hastanesi arasında sıkışmış, ‘Kadın Tutukevi’nden sizlere, edebiyatçılara sesleniyorum. Taşların, betonun, dikenli tellerin arasından, bir kuyudan seslenir gibi:
Burada benim ülkemde, akıl almaz bir hoyratlıkla çürümeye terk edilen “vicdan”, neredeyse alışkanlıkla, ... öldürülmeye çalışılan HAKİKAT. Nasıl başarıyor, bilmiyorum ama edebiyat her diktatörü eninde sonunda yenmeyi başarmıştır. Kendi kanımızla yazdığımız “edebiyat” — ki ben buna HAKİKAT diyorum.”
Heinrich Riethmüller konuşmasında, “Kelimelerin özgürlüğü bizim için bir insan hakkıdır ve pazarlığa açık değildir” dedi.
Riethmüller basına yaptığı açıklamada ise, düşünce özgürlüğüne yönelik tehdit konusunda özellikle de Türkiye’deki mevcut durumdan etkilendiklerini belirterek, siyasilerin bu konuda sessiz kaldığını ve bir girişimde bulunmadığını kaydetti. Törendeki tüm açılış konuşmalarında vurgu Türkiye’deki ifade özgürlüğü ve yayınlama özgürlüğü ihlallerindeydi. Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos konuşmasında, Aslı Erdoğan’ın Türkiye’nin onur konuğu olduğu 2008 yılındaki Frankfurt Kitap Fuarı’na katıldığını hatırlatarak, Türkiye’deki yayınlama özgürlüğü ihlallerinin yarattığı kaygıları dile getirdi. Almanya’da, Türkiye’deki tüm tutuklu yazarlar ve ifade özgürlüğü ihlalleri için yürütülen “FreeWordsTurkey” kampanyasında Almanya Federal Hükümeti’ne ve Avrupa Birliği’ne düşünce ve basın özgürlüğünü koruma çağrısı yapılıyor.
|