Tyrkisk forfatter kan ikke vende hjem:
Den prisbelønnede tyrkiske forfatter Asli Erdogan har allerede betalt en høj pris for at kritisere styret i sit hjemland. Alligevel advarer hun igen og igen mod udviklingen i Tyrkiet.
Burning building er titlen på en af forfatteren Asli Erdogans mest berømte tekster, skrevet i en tyrkisk fængselscelle og oversat til en række sprog. Her fortæller hun historien om et brændende hus, hvor folk er spærret inde.
— Beboerne i huset er i en trance—agtig tilstand. De ved ikke, om ilden gemmer sig over dem, under dem eller bag næste dør. De regner med, at nogen har ringet til brandvæsenet, så de kan nå at blive reddet fra flammerne, genfortæller Asli Erdogan.
Men hendes historie har ingen lykkelig slutning. For røgen er allerede sivet ind i alle sprækker i huset og har forgiftet menneskene. Det er røgen, der slår dem ihjel, ikke flammerne.
— Det brændende hus er mit metafor for Tyrkiet i dag. Folks liv er forgiftede af det politiske system. Man er ekstremt bange og tør ikke engang at hviske i søvne.
Blev fængslet efter kupforsøg
Asli Erdogan har selv mistet sit hjem på uvis tid på grund af den politiske situation i sit hjemland.
Forfatteren var en blandt mere end 100.000 borgere, som blev arresteret og fængslet i kølvandet på det mislykkede kup mod præsident Erdogan i sommeren 2016. De to har i øvrigt ingen relation, selv om de deler efternavn.
HVEM ER ASLI ERDOGAN?
Født i Istanbul, Tyrkiet, i 1967.
Uddannet partikelfysiker. Arbejdede først for CERN og forskede siden som fysiker i Rio de Janeiro, Brasilien.
Debuterede som romanforfatter i 1994.
Asli Erdogans internationale gennembrud som forfatter kom med bogen By i blodrød kappe, som udkom på tyrkisk i 1998. I 2007 blev den oversat til engelsk og i efteråret 2017 kunne man også læse den på dansk.
Hun har været aktiv i kampen for forfatteres ytringsfrihed.
Har været journalist for den pro—kurdiske avis Özgür Gündem. Det var den officielle grund til fængslingen af hende i 2016.
Bor midlertidigt i Tyskland, besøgte Danmark som en af flere europæiske forfatterstemmer på Den sorte Diamant.
Asli Erdogan blev sat i fængsel på grund af hendes forbindelser til pro—kurdiske medier. Her befandt hun sig ligesom mange andre af landets debattører, journalister og akademikere, selv læger, ses som en trussel mod præsidentens styre.
Kan ikke vende tilbage
Efter fire måneder blev hun løsladt, men sat i husarrest og blev frataget sit pas. Samtidig fik udlandet for alvor øjnene op for hendes forfatterskab. Asli Erdogan blev tildelt flere internationale priser.
I sommeren 2017 fik hun langt om længe lov af domstolen til at rejse til Tyskland for at modtage en af dem.
— Jeg pakkede en kuffert til tre dage og drog til Tyskland i september til prisceremonien. Men da jeg nåede frem, sagde alle til mig, at jeg ikke kunne tage tilbage til Tyrkiet igen. Så nu bor jeg i Tyskland, mens jeg overvejer situationen.
Fængsel for fornærmelser
Asli Erdogan har masser af konkrete eksempler på, hvordan ligestilling og ytringsfrihed får stadig sværere vilkår i Tyrkiet.
— Præsidenten har erklæret sig som modstander af abort, og det har gjort det væsentlig sværere for kvinder at komme af med uønskede graviditeter. Nu kræver hospitalerne en underskrift fra kvindernes ægtefæller. Der er et eksempel på en kvinde, der forblødte og døde, fordi hendes mand ikke gav lægerne tilladelse til at fjerne et foster.
Forfatteren ser en tendens til, at samfundets kritiske stemmer bliver fjernet konsekvent.
— Vi har set en meget berømt skuespillerinde, den tyrkiske pendent til Meryl Streep. Hun blev anklaget for at fornærme præsident Erdogan i et show for to år siden. Anklageren kræver en straf på fem års fængsel.
Europa står ikke samlet
På spørgsmålet om, hvad vi i resten af Europa kan gøre for at hjælpe på situationen i Tyrkiet, kommer der ikke noget klart svar fra forfatteren.
— Det er et svært spørgsmål, for hvad kan de europæiske lande egentlig stille op, selv hvis de ønsker at hjælpe?
— Først og fremmest er Europa langt fra en samlet enhed. Selv indenfor grænserne af lande som Sverige og Frankrig, kan man ikke blive enige om en klar politisk linje.
Til gengæld er Asli Erdogan meget konkret omkring de værdier, hun mener, vi som individer bør kæmpe for.
Værn om rettigheder
— Menneskerettigheder, ytringsfrihed, retfærdig rettergang, kvinders ligestilling. Det er ting, som er født i Europa og har kostet århundreders blod, sved og intellektuel debat at nå frem til.
— Det er kun få generationer siden, at kvinder ikke var tilladt på universiteterne. Og det er en stor fejl, hvis europæerne tror, at man kan bygge et paradisisk demokrati med mure omkring og så lade resten af verden passe sig selv, påpeger Asli Erdogan.
For hvis Tyrkiet bliver til et fuldblods fascistisk styre, så påvirker det os alle, understreger hun.
— Situationen lige nu minder om Tyskland i 1930erne. Alle kender historien om Hitler og Mussolini. Alligevel er der ingen, der siger højt og åbent: Tyrkiet er et totalitært regime og vi ønsker ikke at samarbejde med styret i de forbrydelser, det begår mod sine egne borgere, konstaterer Asli Erdogan.
https://www.dr.dk/nyheder/kultur/boeger/tyrkisk—forfatter—kan—ikke—vende—hjem—mit—land—er—som—et—braendende—hus
|