Haberler
Haber Kaynaðý Seç

 

Svenska PENs Tucholskypris 2016 går till Aslý Erdoðan

Svenska PEN tilldelar 2016 års Tucholskypris till den turkiska författaren Aslý Erdoðan.
Motiveringen lyder: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”

Aslý Erdoðan, född 1967 i Istanbul, är en turkisk författare och människorättsaktivist. Hon räknas till den turkiska samtidslitteraturens främsta namn. Erdoðan väjer sällan för de tabulagda ämnena. Hon är ett av den unga, samtida turkiska litteraturens främsta och mest kontroversiella namn, som aldrig slutat skriva om kurdernas rättigheter, det armeniska folkmordet, våld mot kvinnor eller tortyren i turkiska fängelser.

Hon romandebuterade 1994; fyra år senare fick hon sitt stora genombrott med romanen Staden i den röda kappan. Erdoðan har skrivit noveller, romaner samt essäer, krönikor och artiklar för stora turkiska tidningar och hon har även gjort sig känd som förkämpe för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Kritiker både i Turkiet och utomlands har hyllat Erdoðans verk och hennes böcker har översatts till ett dussintal språk. Hon har tre böcker utgivna i svensk översättning på Rámus.

Den 16 augusti i år genomförde den turkiska polisen en razzia mot dagstidningen Özgür Gündem; tidningen stängdes och material beslagtogs under förevändningen att tidningen skulle sprida propaganda för PKK. Några timmar senare greps 25 av tidningens medarbetare, däribland Aslý Erdoðan som är kolumnist och rådgivare på tidningen. I dag hålls hon rättsvidrigt fängslad under inhumana omständigheter och utan tillgång till livsviktiga mediciner.

Svenska PENs ordförande Ola Larsmo säger om Erdoðan författarskap:

— Aslý Erdoðan är en i den långa raden av de betydande författare som hamnat i konflikt med totalitära krafter genom att kompromisslöst skriva nyskapande litteratur som inte väjer för ämnen makthavare av olika slag kräver att man ska tiga om. Hon verkar i samma tradition som tidigare Tucholsky—stipendiater som Nuruddin Farah, Svetlana Aleksijevitj eller Masha Gessen. Det är mycket avslöjande att en av Turkiets ledande författare idag sitter fängslad utan rättegång – i en stat där skönlitteratur idag anklagas för terrorism.

Per Bergström, Erdoðans svenske förläggare på Rámus, kommenterar priset:

— Aslý Erdoðan har i allt sitt skrivande och handlande en oavbruten solidaritet med samhällets svaga och ansatta. Den solidariteten och det kuraget har fört henne tillbaka till Turkiet och också kostat hennes frihet under en regim som inte kan förhålla sig till det fria ordet och den fria tanken. Den imponerande listan av tidigare Tucholskypristagare påminner oss dock om att detta inte är en ny företeelse i landet och Aslý Erdoðan har varit en viktig röst för att uppmärksamma dessa missförhållanden. Dessvärre så utövas idag endast marginellt med mellanstatlig press på Turkiets antidemokratiska utveckling, förhoppningsvis kan då Tucholskypriset liksom andra initiativ från civilsamhället bidra till att uppmärksamma situationen och påverka i riktning mot en frigivning av Aslý Erdoðan och hennes 216 fängslade kollegor.

Läs Aslý Erdoðan i Svenska PENs nättidskrift Dissidentbloggen.

http://www.svenskapen.se/index.php?option=com_k2&view=item&id=374%3Asvenska—pens—tucholskypris—2016—gar—till—asli—erdogan&Itemid=50

20.9.2016
ÝSVEÇ
Svenska


 

Haberler Biyografi Kitaplar Fotoðraflar Röportajlar Köþe Yazýlarý   Ýletiþim Ana Sayfa
Design by medyanomi