Haberler
Haber Kaynağı Seç

 

İsveçli yazarlardan Türkiye açıklaması: Sessiz kalamayız

Aralarında Nobel Edebiyat Komitesi Başkanının da olduğu İsveçli yazarlar Türkiye’deki ifade özgürlüğüne yönelik saldırılarla ilgili açıklama yaptı.

Aralarında Nobel Edebiyat Komitesi Başkanı Per Wästberg’nin de yer aldığı bir grup yazar ve yayıncı, ortak bir açıklama yaparak Türkiye’de yaşanan insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü ihlallerini kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Hükümetine tutuklu gazeteci ve yazarları serbest bırakması çağrısı yapan yazarlar, kapatılan tüm medya kuruluşlarının açılmasını ve mal varlıklarının iade edilmesini istedi.

‘SUSARSAK SALDIRILAR BURAYA YAYILABİLİR’

İsveç’in en yüksek tirajlı gazetelerinden Svenska Dagbladet’te dün yayımlanan “Susarsak saldırılar buraya yayılabilir” başlıklı çağrıda, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’de hak ihlallerinin önemli ölçüde arttığını, ifade özgürlüğünün baskı altına alındığını belirten yazarlar, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendini eleştirenlerden çoğunu korkutarak susturuyor” dedi.

Yazarlar, çoğunluğu darbe girişiminden dolayı yüzün üzerinde gazeteci ve yazarın cezaevinde tutulduğunu hatırlattıktan sonra Şahin Alpay ve Aslı Erdoğan’ın durumlarına şu ifadelerle dikkat çekti: “Tutuklananlardan 72 yaşındaki İsveçli—Türk Gazeteci Şahin Alpay uzun yıllar İsveç’te yaşadı ve doktorasını Stockholm Üniversitesinde yaptı. Türkiye’nin en sevilen yazar ve gazetecilerinden biri olan Aslı Erdoğan Kürt yanlısı Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulunda yer aldığı için ömür boyu hapis cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıya.”

‘SALDIRILARA SESSİZ KALAMAYIZ’

Türkiye’nin en fazla gazeteciyi hapseden ülke olduğuna dikkat çekilen açıklamada, medyadaki atmosferin her geçen gün kötüleştiği belirtilerek, bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşlarının neredeyse tamamının kapatıldığı ve mal varlıklarına el konulduğu ifade edildi. Çağrıda, Fransa uydu operatörü Eutelsat, Stockholm’den yayım yapan Newroz TV ile İtalya’dan yayın yapan Nuçe TV’nin yayın izinlerinin iptal ettiği hatırlatılarak, “Ankara’daki rejim ciddi olarak sınırlanmış ifade özgürlüğü modelini Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediyor” tespitine de yer verildi. “Biz Türkiye’de ifade özgürlüğüne yapılan saldırılara karşı sessiz kalamayız, o zaman İsveç’e ve diğer Avrupa’ya yayılma riski olur” diyen yazarlar, hükümete cezaevlerindeki yazar ve gazetecileri serbest bırakmasını, kapatılan medya kuruluşlarını açması ve mal varlıklarını iade etmesi çağrısı yaptı.

16.12.2016
TÜRKİYE
Evrensel


 

Haberler Biyografi Kitaplar Fotoğraflar Röportajlar Köşe Yazıları   İletişim Ana Sayfa
Design by medyanomi