Köşe Yazıları

Bir yazar daha... / 4.9.2010
Bugünkü köşe yazımı on yıllar sonra Türkiye’ye dönerken, 80’li yıllarda işlediği varsayılan bir suçtan dolayı gözaltına alınan yazar, insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı’ya ayırdım. Aşağıda avukatlarının ve Almanya’daki yazar kuruluşlarının basın açıklamaları yer alıyor. Yorumsuz sunulur.

(Kısa bir yorum: Çeşit çeşit yöntemi vardır bir yazarı susturmanın... En incesinden en kabasına, defalarca sınanmış, tekrar tekrar uygulanmış, her seferinde etkili olmuş çeşit çeşit yöntem... Bir suskunluk halesiyle çevrelendiğinden bu coğrafyada hep etkili olmuş...)
Uzun yıllardır Almanya’da yaşayan yazar Doğan Akhanlı’nın tutuklanmasına ve tutukluluk halinin sürdürülmesine tepkiler artıyor...
Hasta babasını ziyaret amacıyla gittiği Türkiye’de, 12 Eylül dönemindeki silahlı bir eyleme katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Akhanlı’nın avukatlarının, tutuklamaya itiraz başvuruları, söz konusu suçlamayla ilgili olarak onun lehine gelişmeler dikkate alınmadan reddedildi...

Almanya’da yaşadığı yıllarda insan hakları alanındaki çalışmalarıyla ve yazdığı romanlarıyla tanınan Doğan Akhanlı’nın, 12 Eylül döneminin referandum konusu edildiği bu günlerde, o dönemin işkenceli sorgulara dayanan adli uygulamalardan hareketle tutuklanması, hem Türkiye’de hem de Almanya’da gazeteci ve insan hakları örgütlerince kınandı. Bu konuda açıklama yapan başta Günther Wallraff olmak üzere çok sayıda kişi ve kurum, Akhanlı’nın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyorlar.
Basın Açıklaması: Doğan Akhanlı acilen serbest bırakılsın.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti Sol Parti Milletvekili Özlem Alev Demirel, yaklaşık iki hafta önce adam öldürme suçundan İstanbul havaalanında tutuklanan Doğan Akhanlı’nın acilen serbest bırakılmasını istedi.
Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Köln şehrinde yaşayan Doğan Akhanlı hasta babasını ziyarete giderken 10 Ağustos’da İstanbul havaalanında tutuklandı. Akhanlı’nın avukatları yazar ve insan hakları koruyucusu Akhanlı’nın 2001 yılında Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığına geçtiğini belirterek, tutuklamanın yasalara aykırı olduğunu savunuyor.
Olayın gercekleştiği 1989 yılında davaya tanıklık eden iki kişi daha sonra ifadelerini geri çekmişlerdi. Davanın düşmesinde önemli rol oynayabilecek bu deliller ne dava dosyasına işlendi ne de yetkili hâkime ulaştırıldı.

Sol Parti Milletvekili Demirel Doğan Akhanlı hemen serbest bırakılsın. Böyle bir tutuklama tamamen yasalara aykırı. Doğan Akhanlı’nın Alman vatandaşı olmasına rağmen davasının Alman Konsolosluğuna bildirilmemesi Türkiye Cumhuriyeti’nin de onayladığı uluslararası anlaşmalara karşı gelmek demektir. Doğan Akhanlı’nın tutuklanması insan haklarına ve demokrasiye aykırıdır’’ dedi.








 

Haberler Biyografi Kitaplar Fotoğraflar Röportajlar Köşe Yazıları   İletişim Ana Sayfa
Design by medyanomi